Историјат

 

Поштовани посетиоци, на овој страници имаћете прилику да се упознате са богатом историјом наше Основне школе .

 
На регионалном путу Београд–Ваљево, у селу Стублине, удаљеном 40 км од Београда, налази се Основна школа „Живојин Перић“.

Школу похађају ученици из неколико села која се налазе на територијама општина Обреновац и Уб.

Школа је основана далеке 1871. године. Школску зграду тада су чиниле две учионице и два ходника. У једној учионици био је стан првог стублинског учитеља Светозара Стојадиновића. Како се број деце увећавао, у село су пристизали и нови учитељи. За потребе њиховог становања, 1892. године сазидани су учитељски станови.

Звање и положај управитеља школе у Србији је установљено 1901. године. Тако је и школа у Стублинама добила свог првог управитеља – Јована Јанковића.

Јак земљотрес, у марту 1922. године, прилично је оштетио школску зграду. Зидање нове зграде, ако се узму у обзир наговештаји зидања, припреме и само извођење радова, трајало је од 1926. до 1930. године. Нова школа, са три учионице, канцеларијом, ходником и просторијом за послугу, завршена је у марту 1930. године.

Распоред просторија школске зграде из 1930.

После Другог светског рата, школа добија назив „ Братство–јединство “, а 1971. године, на стогодишњицу постојања, проширује се новим, модерним објектом и фискултурном салом. Тај изглед школа има и данас.

Од 2002. године школа са поносом носи име Живојина Перића. Професор Живојин Перић један је од највећих научника изнедрених у Србији. Рођен је у Стублинама 1868. године. После школовања у родном месту, Обреновцу, Ваљеву и Београду одлази на Сорбону где за три године, са одличним успехом, завршава Правни факултет. По повратку у Србију био је 40 година професор на Правном факултету у Београду, а на месту декана истог факултета провео је девет година. Објавио је преко 600 научних радова на више светских језика и био члан Српске и Француске академије наука и почасни доктор многих научних друштава у Европи. Био је и политички активан, нарочито као народни посланик.
Деца стублинске школе имају пуно разлога за радост и понос што њихова школа носи име великана. Име професора Живојина Перића биће им непресушна инспирација за стицање нових знања и правих вредности.

Данас, у укупно 28 одељења, наставу похађа 541 ученик. Поред матичне школе у Стублинама, школа има и три издвојена одељења у околним селима: Трстеници, Пироману и Великом Пољу. У матичној школи настава се изводи од 1. до 8. разреда, а у подручним одељењима од 1. до 4. разреда. Због удаљености школе од места становања, за ученике је организован свакодневни превоз ђачким аутобусима.

Наставни и ваннаставни рад са децом обавља 15 учитеља и 35 наставника предметне наставе.
Настава у матичној школи се одвија у 23 учионице. Према Развојном плану из школске 2010/2011. год. кабинетски се реализује настава из свих предмета. Бољи материјални услови омогућили би успешнију реализацију кабинетске наставе. Школа је 2010/2011. год. опремљена једним информатичким кабинетом у оквиру пројекта „Дигитална школа“, а добили смо на коришћење 3 лаптопа и 3 пројектора. Савременом приступу настави доприноси опремљена мултимедијална учионица у којој ученици имају прилику да стичу нова знања помоћу компјутера и видео – бима.

У школи ради библиотека са читаоницом у чијем фонду се налази око 7000 књига, прилагођених како потребама ученика, тако и потребама наставника. У оквиру школе налази се модерно опремљена фискултурна сала са реквизитима неопходним за одвијање различитих спортских активности. Површину школског дворишта од 87 ари чини неколико травнатих и два спортска терена са трибинама.

„Вашар у Тополи“ – 2003. година; позориште '' Дадов '' - ученици са Добрицом Ерићем

Савременост и традицију обједињује дугогодишњи рад бројних секција. Томе је највише допринела драмска секција наше школе. По угледу на Културно просветно друштво „Буда Давидовић“, основано у Стублинама 1951. године, које је постављало запажене позоришне комаде, наши ученици сваке године припреме нову позоришну представу.

Поред извођења у школи и у позоришној сали Месне заједнице Стублине и Дома културе у Обреновцу, наше представе често гостују у другим школама. Комад „Вашар у ТополиДобрице Ерића ученици су извели на сцени позоришта „Дадов“ у Београду. Честитке им је лично упутио сам аутор, а догађај је пропратила и национална телевизија репортажом у Јутарњем програму.
Неговање традиције и разноврсност активности ученика наше школе доказује и секција орача.

Низ година уназад млади орачи донесу по неко признање школи са градских и републичких такмичења. 2006. године њихове „бразде“ су школи донеле сребрну и бронзану медаљу у екипном пласману и једну бронзану у појединачном пласману на Градском такмичењу у орању.

Екипа орача Основне школе ''Живојин Перић'' У Јакову 2006. године

Традиција је и да сваке године угостимо ученике из осам основних школа са територије општине Обреновац на такмичењу из техничког образовања.

Родитељима наших ученика врата школе су широм отворена, а наставно особље спремно на сарадњу. Родитељи то знају да цене, па нам прискоче у помоћ при организовању школских манифестација, како материјалним средствима, тако и радним ангажовањем. При свакој хуманитарној акцији наишли смо на несебичну сарадњу од стране родитеља. Године 2003. организовали смо акцију добровољног давања крви, која је имала такмичарски карактер. Ученик који је довео највише одраслих да дају крв добио је награду од школе и био је гост телевизије ''Студио Б''.

Дан Светог Саве прослављамо и као школску славу и као Дан школе. То је прилика да ученици на школској приредби покажу своје музичке, литерарне, глумачке и друге способности. После сечења колача и свечане академије, директор школе награди књигама и Светосавским повељама ученике који су постигли запажене резултате на такмичењима и на конкурсима, као и ђака генерације из претходне школске године.
Трудимо се да пратимо савремене токове у настави. Наши наставници редовно одлазе на стручне семинаре. Поборници смо интерактивне наставе и трудимо се да ученици што више знања стекну кроз такав вид наставе. За организацију часова интерактивне наставе, као и за стручно усавршавање у том смеру, покретач су нам речи Душана Радовића:

„Ако се већ толико заклињемо да нам је од свега важније активно учешће деце у настави, ако нам је заиста искрена та наша жеља да деца мисле, да више разумевају а мање памте, морамо тражити конкретне и ефикасне начине да децу покренемо, заинтересујемо и активирамо“.

Бивши ученици наше школе кажу да је се радо сећају. Бивши наставници кажу да би се радо у њу вратили. А ми, данашњи наставници Основне школе „Живојин Перић“, гледамо нашу децу како расту, пролазимо са њима кроз проблеме и успехе и надамо се да ћемо на пут извести добре и срећне људе.