Награђени радови на конкурсу за бајку

 

Када је Василија напунила 17 година, побегла је од зле тетке и отишла у своје село. Не знајући коме да се обрати, живела је на гробљу, близу гроба својих родитеља. Ту се осећала сигурном и заштићеном од непознатих људи.  

         Убрзо су је људи приметили, почели су да јој се ругају јер је била у ритама, прљава и рашчупана. Једнога дана туда је пролазио принц, и видевши је, сажалио се и одвео је у свој двор. Наредио је слугама да је окупају и обуку у најлепше хаљине. Када се девојка окупала, њена лепота дошла је до изражаја, а њена дуга коса сијала је као злато. Принц се одмах заљубио у њу, а и она у њега.

Сазнавши за њихову љубав, краљ и краљица су се разочарали, јер су желели да се њихов син ожени принцезом из суседног краљевства, а не сиромашном девојком са гробља. Једног дана Василија је случајно чула разговор краља и краљице са принцем, у коме су му они рекли да ће га лишити наследства ако се ожени девојком луталицом. Чувши те речи, плачући је кришом побегла у шуму. Ходајући тако, наишла је на оронули замак. Ту је живео старац, који јој је понудио да живи код њега под условом да му буде служавка и да чува његову стоку.

Живот јој је био тежак, али није имала избора, морала је да прихвати старчеве услове. На самрти, старац јој је признао да је он њен деда, отац њене мајке, које се одрекао кћерке јединице јер се удала за сиромашног човека. Оставио јој је огромно богатство и рекао да обнови дворац, да му врати пређашњи сјај, и да буде срећна. Василија је тако и урадила, дворац је заблистао, а она је била несрећна јер је изгубила љубав свог живота, свог принца. Убрзо су вести да је Василија наследница обновљеног дворца стигле до краља и краљице. О њеној лепоти надалеко се причало.

Срећан што ју је поново пронашао, принц је одмах запросио Василију, а она је пристала. Венчали су се и живели срећно, спојивши њено богатство и његово краљевство.

 Милан Перишић, V/3

          Бајка свет у коме је све могуће

     Једном давно у једном далеком краљевству живела је прелепа принцеза. Њен отац је хтео да је уда, али ниједан момак у краљевству је није заслужио, па је она отишла по свету да тражи мужа.

    Јахала је белог коња и наишла је на друго краљевство, где су живела три принца. Најстаријем се она допала и хтео је да је узме за жену, али прво је морао да је победи у стрељаштву. Он то није успео, она је победила.

    После је средњи син желео да се ожени њоме, али тек када је победи у јахачкој трци. Као и његов старији брат, изгубио је. На крају је најмлађи син дошао на ред, требало је да победи у бацању копља, али он то није желео. Рекао је да не жели да буде бољи и јачи од ње у било чему, да је она најбоља и да тако треба и да остане, да не жели да се ожени њоме јер је бољи и јачи од ње, него зато што је воли. Принцеза се зато удала за њега.

    Живели су срећно до краја живота.

Невена Николић V/3

Галерија

team1
team2
team3
team4
team5
team6

Јавите нам се:

ОСНОВНА ШКОЛА "ЖИВОЈИН ПЕРИЋ"

Ваљевски пут бб

11507 Стублине

011-8791-303