Ко је човек чије име носи Основна школа у Стублинама?

          Професор Живојин Перић је један од највећих научника изнедрених  у Србији. Правник и професор права са бесмртним делом. Научним радовима задивио је Европу и свет. Највећи умови правничке Европе у првој половини 20. века сматрали су професора Перића горостасом словенског југа.

          Како је професор успео? Ко му је помогао? У раскошном Паризу боравак никад није био јефтин. Да ли је држава дала  Живојину стипендију? Да ли му је обезбедила материјалне услове за рад? Да ли је вредном студенту на чувеној Сорбони учење било једина обавеза.

          Не! На сва три питања одговор је негативан.

          Рођен у Стублинама 1868. године, после школовања у родном месту, Обреновцу, Ваљеву и Београду, као двадесетогодишњак Живојин је храбро кренуо пут Европе, Француске, Париза - Сорбоне, чврсто решен да освоји највећи европски храм знања. Кренуо је без икакве државне помоћи, са завежљајем  који му је спремила мајка  Пелагија и са нешто пара за трошак из руке оца Милисава.Учио је, радио, сналазио се....

          Бистрина сеоског посавског дечака и радне врлине стечене од малена  у породичној заједници Перић, највише су помогле студенту Живојину да успе  у Паризу. За три године завршио је Правни факултет на Сорбони са одличним успехом.

          Брзо је Живојин Перић могао да стекне леп иметак у Француској. У научним круговима Париза цењено је његово знање и Французи су му широм отворили врата.

          Живојин није желео да остане у Француској. Вратио се у Србију, да својој отаџбини дарује стечена знања. Радно је био ангажован готово пола века 5 година као државни службеник, а 40 као професор Правног факултета у Београду. Неуморни седамдесетогодишњак отишао је у пензију 1939. године.

          Објавио је преко 600 научних радова. Био је творац изванредних уџбеника права. Као занимљив предавач, омиљен међу студентима. Осим на матерњем, научне радове је објављивао  на француском, немачком, енглеском,  италијанском,  пољском,  румунском, чешком и  јапанском језику. Био је члан српке и француске  академије наука, почасни доктор и  члан многих научних друштава у Европи.

          Професор Перић се залагао за мир у Европи и свету. Такође се залагао за стварање једне савезне  европске државе. Данашња Европска Унија уверљиво сведочи да је велики научник био визионар. И политички је био активан, нарочито као народни посланик. 

          Целог живота професор Перић се борио за правну сигурност и правну државу, за право које ће бити по вољи народа. Реч "закон"  професор је увек писао великим почетним словом З, чиме му је  исказивао поштовање.

          Иако је створио огромно научно дело, професор Перић је невероватно скроман, сматрајући да је скромност велика људска врлина. Научник светског гласа за себе је говорио да представља "маленкост која не заслужује пажњу". Говорио је: "Ја најбоље знам колико вредим, односно колико не вредим" и "Свачији рад треба оставити историји на оцену".

          Послератна српска  историја се није показала као добра учитељица живота. Она се дубоко огрешила о великог професора. Осим у уском  научним круговима, Живојин Перић је заборављен чак и у родној Посавини.

          Професор Перић је напајао знањем 40 генерација деце - студената. Значи живот је посветио науци и младима. Од 1939. године живео је код ћерке у Швајцарској. Тамо је и умро 1953., у 86. години. Већ пола века почива у кантону Глаус, у туђини, далеко од завичајне груде и заборављен.

          Кажу да је заборав најтежа смрт. Она је Живојина Перић незаслужно и неправедно задесила.

          Срећом, забораву је одзвонило. Од 2002. године звоно Основне школе у Стублинама опомиње ђаке, али и историју, да је име Живојина Перића враћено у родну Посавину. На најлепше и најсветије место - на школу.

          Деца стублинске школе имају пуно разлога за радост и понос што њихова школа носи име великана. Име професора Живојина Перића ће им бити непресушна инспирација за стицање нових знања и правих вредности.

        

 

Галерија

team1
team2
team3
team4
team5
team6

Јавите нам се:

ОСНОВНА ШКОЛА "ЖИВОЈИН ПЕРИЋ"

Ваљевски пут бб

11507 Стублине

011-8791-303